maandag, juni 29, 2009

Dag 1 na de staatsgreep

Vandaag (maandag) begon de spanning voelbaarder te worden, ook hier in Puerto Lempira. Omdat de meeste nationale zenders uit de lucht zijn gehaald, zijn we ook hier afhankelijk van CNN, al is dat een luxe die in Tegucigalpa niet (meer) bestaat, daar is ook CNN geblokkeerd. Tja, soms is het een voordeel in een uithoek te zitten ;)

Vanochtend was er een oploop in het park van Puerto Lempira, waar met name onderwijzend personeel aan deelnam (die waren toch al 2 weken in staking, dus nu hadden ze wat te doen...). anyway, er werd opgeroepen tot een grote demonstratie morgen, waarbij ook leiders uit kleinere gemeenschappen verwacht worden. Iedereen is erg verontwaardigd en wil de wereld laten weten dat ze het absoluut niet eens zijn met de regering van Micheletti. Ook mensen die het niet eens waren met Mel en zijn ideeën, zijn over het algemeen niet blij met de huidige situatie, is mijn observatie hier in de Mosquitia.

Mensen voelen angst vanwege de aanwezigheid van militairen, ook hier in Puerto Lempira, al zijn ze hier naar verluid niet unaniem op de hand van Micheletti, hetgeen in Tegucigalpa wel het geval lijkt te zijn. De internationale gemeenschap heeft Micheletti tot dinsdag gegeven om ´op te stappen´, maar het is niet waarschijnlijk dat dat gebeurt. De weinige nationale zenders die in de lucht zijn, staan bol van de ´goede daden´ van de nieuwe regering, de een na de andere politiek analist wordt van stal gehaald om te bewijzen dat Mel een dictatoriale communist is... Tja, daar komen ze nu mee. De staatsgreep wordt in alle toonaarden ontkent, het was een ´noodzakelijk ingrijpen om de democratie veilig te stellen´. Verder gaat het gerucht dat de moeder van Mel zondag is overleden ten gevolge van een hart aanval toen ze het nieuws over haar ontvoerde zoon hoorde...

Ondanks de demonstratie van vanochtend is het hier redelijk rustig en gaat het leven redelijk gewoon door, al beheerst de staatsgreep uiteraard het gesprek van de dag. De winkels zijn gewoon open, we hebben de gebruikelijke (beperkte) service van electriciteit en wachten verder maar af. ´k Zal proberen m´n blog regelmatig te updaten.

Geen opmerkingen: